Slováci a odpad

Čo hovoria štatistiky?

Štatistiky o Slovákoch hovoria, že takmer polovicu komunálneho (zmesového) odpadu v našej domácnosti tvorí biologicky rozložiteľný odpad. Zo smetiakov a kontajnerov putuje na skládku, kde hnije a prispieva k vzniku skleníkových plynov. Preto sa my, aj všetci ľudia, ktorí sa snažia žiť s vytváraním “menej odpadu” (zero-waste) určite zamýšľame, či sa bioodpadu z kuchyne nedá zbaviť aj iným spôsobom, než len vyhodením do koša. Áno, dá sa. Tak, že bioodpad sa zhodnotí a stane sa z neho užitočný materiál – hnojivo alebo krmivo. Preto je vyslovene škoda hádzať ho do koša.

Domy, byty, kancelárie…

Na dedinách sa dá odpad z kuchyne zhodnotiť celkom jednoducho – dá sa domácim zvieratám alebo sa hodí do kompostéra na záhradku. V bytoch je to však problém – máloktoré sídlisko má k dispozícii komunitné kompostéry a chovať dážďovky vo vermikompostéri tiež nemusí byť pre každého.

Ak bývate v meste, nemáte možnosť kompostovať na záhrade alebo vo vermikompostéri a záleží Vám na životnom prostredí, riešením pre Vás môže byť FoodCycler – elektrický kompostér. Ten vyrieši spracovanie bioodpadu z domácností, ale môže byť užitočný aj pre mnohé firmy, úrady, organizácie a rôzne iné pracoviská, ktoré zmýšľajú ekologicky, no nemajú vlastný kompostér či zavedený zber rozložiteľného odpadu.

Životné prostredie a FoodCycler

Kompostér funguje na elektrinu. Mnohí si povedia, že určite veľa “žerie” a ani to nie je ideál pre životné prostredie. Pozrime sa na to ale z blízka: za jeden cyklus (cca. 4-6 hodín) naozaj spotrebuje minimum energie (cca. 0,8 kW), čo je ešte menej ako umývačka alebo práčka.

Vždy v letných mesiacoch mávame problém s vínnymi muškami – stačí nechať niečo položené na linke a hneď sa tam objavia. Nehovoriac o tom, ak ľudia vyhadzujú bioodpad do koša – musia ho potom vynášať každý deň, kvôli muškám aj kvôli zápachu. S FoodCycler-om táto starosť tiež odpadá. Ak máte 5 minút, pozrite si videorecenziu nižišie…

Videorecenzia

Pridajte Komentár